11 Temmuz 2011 Pazartesi

YABANMERSİNLİ KEK


Bazen alışverişin dozunu kaçırıyorum. bu sefer de blueberryi çokça alınca üzt üste birkaç tarif denemesi olmak zorunda kaldı. Bundan şikayetçi olduğum düşünülmesin. Ben bu ve bundan sonraki tarifin  malzemelrinin neden aynı malzeme ile yapıldığını konusuna bir açıklama getirmek istedim sadece.  Malzeme bol tadı güzel. Faydaları ise öyle çok ki. İşte birkaçı....
1.Kan şekerini düzenler
Tip2 diyabet, insulin direnci veya metabolik sendromda düzensiz kan şekeri salgılanır. Elbette bu soruna özgü diyet programı uygulanmalıdır ama araştırmalara göre düzenli yabanmersini tüketenlerde tüketmeyenlere göre daha regüle kan şekeri salgılanmaktadır.

2.İdrar yollarını temizler
Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna E. Coli olarak bilinen bir bakteri neden olur, idrar yoluna yapıştığından idrarla da atılamamaktadır. Yabanmersini ise doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolunu bu bakteriden temizleyebilmektedir.

3.Görme kaybına faydalı
Yabanmersini yüksek oranda antosiyanin içermesinden dolayı görme kaybını önleyici özelliğe sahip. Makula dejenerasyonu, katarak, miyop, göz kuruluğu hatta enfeksiyonlara karşı koruyabilmekte.

4.Beyin sağlığını korur
A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengin olan yaban mersini beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahip ayrıca hafızayı güçlendir. Özellikle alzheimer gibi giderek artan bir hastalığa karşı koruyucudur. Çalışmalara göre düzenli yabanmersini tüketen çocukların öğrenme kapasitesi de yükselmektedir.

5.Kalp hastalıklarından korur.
Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korur. Ayrıca düzenli olarak yabanmersini tüketenlerde eNOS enzim seviyesinin de yüksek olduğu belirlenmiştir, eNOS enzimi yine kalp hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir.

6.Sindirim sistemini düzenler

Lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenler, kabızlık problemi olanlarda faydalıdır. Ayrıca içeriğindeki bakır ve fruktoz nedeniyle sindirimi hızlandırır.
7.Kanserden korur

Pterostilben, ellagic asit gibi kansere karşı koruyucu içeriğiyle ayrıca C vitamininden de zengin olmasıyla özellikle kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı faydalıdır.
8.Doğal antidepresandır
Enerji metabolizmasını düzenleyici, sakinleştirici özelliğiyle doğal anti depresantdır. Rengi ne kadar koyuysa içeriği de o kadar zengin olmaktadır.

Diğer Önemli Faydaları:
1-Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
2-Yaban mersini çayının bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır.
3-Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.
4-Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
5-Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
6-Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
7-Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
8-Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
9-Kan şekerini düşürür
10-Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
11-Kan kolesterolünü düşürür.
12-Pektin içeriği yüksektir.
13-Kalp krizi riskini azaltır.
14-Gece görüş kabiliyetini artırır.
15-HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.
16-Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır
17-Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.
18-Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.
19-Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
20-Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
21-Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.
22-Damar sertliği oluşumunu engeller.
23-Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir.
24-Sakinleştirici özelliği vardır.
25-Ağız içi yaralarını iyileştirir.
26-İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir
27-Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendiriyor. 
Şimdiiiiii. Bir dilim kek isteyen:)))))
MALZEMELER
4 yumurta
1 cup toz şeker
1+1/4 cup süt
1 cup sıvı yağ
3 cup un
1 cup kurutulmuş yabanmersini
2 paket Kabartma tozu
¼ tbsp vanilya extrat
Tüm malzemelerin oda ısısında olduğundan emin olalım.
Yumurtaları tuz ile yaklaşık 5 dk Mikser ile köpük köpük olana dek çırpalım.
Şekeri ekleyip çırpmaya devam edelim. Süt,vanilya extrat ve sıvıyağı ekleyip biraz daha karıştıralım.
Un ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyelim. Öncelikle 2,5 su bardağı kadar unu eleyelim.
Bütün unların yoğunluğu farklı olduğundan cıvık ya da katı olabilir. Hamurunuzun kıvamına göre un miktarını artıralım.
Meyvelerin kekin içine homojen bir şekilde dibe batmadan dağılması için; derin bir kaseye yabanmersinlerini alıp 2-3 yemek kaşığı kadar un ekleyip yabanmersinlerini una bulayalım. Yabanmersinlerimiz bembeyaz olduğunda keke ekleyelim ve tahta bir kaşıkla biraz karıştırıp yağladığımız orta yada büyük boy kek kalıbına dökelim.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 – 50 dk. Kekimiz kürdan testinden geçene kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: