18 Aralık 2011 Pazar

HOME MADE DULCHE DE LACHE

“Dulce de leche” namı değer süt karemeli yada reçeli; Arjantin, Şili, Portekiz gibi Güney Amerika ülkelerinde çok yapılan bir şekerleme türü.
Meksikada inek yerine keçi sütü kullanılarak ve extra tarçın eklenerek tüketiliyor. Adı ise o zaman "cajeta" oluyor.
Kahvaltılarda kızarmış ekmek üzerine veya kek,kurabiye,çöreklerin içine dolgu maddesi olarak,barların üzerine,dondurma tariflerine tat vermek amacıyla kullanılıyor.
Sütü buharlaştırarak şekerin karemelize edilmesi ile ve bol sabır sonucu elde ediliyor. 
Ben bu gün modevik pastam için hazırladım.
Daha sonra brownie ve cheescake de kullanmayı düşünüyorum.
MALZEMELER (600 ML)
2 litre tam yağlı süt
2 paket (200 gr lık)krema 
2 cup şeker
yarım çubuk vanilya çubuğu/obsiyonel
1 çay kaşığı karbonat


Vaniilya çubuğunu ortadan ikiye bölüp içindeki havyarını bıçak ile sıyıralım. Havyarı ile birlikte vanilya çubuklarını süte ekleyelim.
Karbonat hariç kalan tüm malzemeyi süte ekleyelim.
Sütü ocağa alıp ocağın en kısığında pişirmeye başlayalım.
Şeker eriyince karbonatı ekleyelim. Karbonat eklenince süt kabaracak. Bu aşamada sütü karıştırıp kabarma bitene dek ocağın başından ayrılmayalım.
Sütü bir taşım kaynadıktan sonta ara sıra karıştırarak taşmasına engel olalım.
1 saat sonra vanilya çubuklarını sütten çıkartalım. Süre sonunda şeker karamelize olurken, süt buharlaşacak. Karışımımız reçel kıvamını alacak. Çok kısık ateşte karıştırılarak piştiği için ise dibi tutmadan pişecek.
Toplamda sütü 3 saat boyunca kısık ateşte karıştırarak pişirirelim.
Pişen karışımı bir kavanoza koyalım ve oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
Soğuduktan sonra buzdolabında saklayalım.
Bu şekilde dulche de lache 3-4 hafta dayanabilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: