30 Ağustos 2012 Perşembe

TAHİNLİ KURABİYE

   Ağustos böceği ile karıncanın hikayesini bilmeyeniniz yoktur sanırım. Peki ama hiç ağustos böceğine haksızlık edildiğini düşüdüğünüz oldumu. Ne yalan söyliyeyim ben hiç düşünmemiştim. Taaa ki gerçek ağustos böceği yaşantısını belgeselde seyredene kadar.
Şimdi asıl hikayeyi birde benden okuyacaksınız..
Ağustos böceklerinin de (her türde olduğu gibi) birçok türü vardır. 
Erkek ağustos böcekleri çiftleşmeden sonra ölürler. Bu nedenle yiyecek biriktirme gibi bir endişeleri yoktur.
Dişileri ise çiftleşmeden sonra yumurtalarını ağaçların genç sürgün yarıklaına bırakırlar ve ölürler.
Yavrular ise altı hafta sonra yumurtalardan çıkıp kazıcı ön ayakları ile toprağı kazıp altına girerler. Toprak altında 4-17 yıl yanlış görmüyorsunuz! kadar ağaçların köklerinden öz suyu emerek beslenirler. Uzun bu bekleyişden sonra yeryüzüne çıkarlar. Yer yüzüne çıktıklarında erginleşirler. ne için mi* Tabiki çiftleşmek için. Yani hayatları boyunca ortalama 6 ay gün ışığı gören ağustos böceklerinin karıncalar gibi besin biriktirmeye hiç ihtiyaçları yoktur.
Şimdi bunu neden anlattığımı merak ediyorsunuz tabi....
Valla özel bir nedeni yok aslında. Yeni öğrendiğim bir bilgiyi sizler ile paylaşmak istedim.
Biten ağustos ayı ile ilgili bilinen bir yanlışı düzeltmek istemişimdir belki de....
Belkide ülke olarak hepimiz bir ağustos böceğiyiz demek istemiş de olabilirim.
Tatili bol bir ülkede yaşıyoruz ne de olsa:)
Eh madem bu gün tatil mutfak boş klamamalı değil mi?
Uzun zamandır özlemini çektiğim bir tarifi yaptım bu gün. Tahine olan ilgimi biliyorsunuz. Kekinden sonra kurabiyesini de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Önümüz kış.
Geceler uzun.
Uzun kış gecelerinde içimizi ısıtacak çay kahve yanına yakışacak tarifleri biriktirmeli öyle değil mi?
Ağustos böceğiyiz dediysek o kdar da değil:)
Tarif annemden alındı ve sizler için ölçüldü:)
MALZEMELER (Bu ölçüler ile 50 adet kurabiye çıkıyor.)

3 cup un
1 cup tahin
1 cup pudra şekeri
1 cup sıvıyağ
1 tsp vanilya extrat
2 tbsp nişasta
1/2 cup kırık ceviz içi
Üzerine yarım ceviz veya Susam

Fırını 175 derecede ısıtmaya başlayalım.
Tepsimize yağlı kağıt serip hazırlayalım.
Tahin,pudra şekeri,sıvı yağ ve vanilyayı birlikte karıştıralım.
Tahinli karışıma nişastayı ekleyip yedirelim.
Ardından unu yavaş yavaş ekleyelim.
hamur rahatça toplanıyor ise un eklemeyi keselim.
En son olarak cevizi de ekleyip yoğuralım.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde yuvarlak toplar yapıp,yağlı kağıda aralıklı olarak didelim.
Kurabiyeleri 12-15 dakika kadar üzerleri çatlayana kadar pişirelim.

Fırından çıkan kurabiyeleri oda sıcaklığına gelinceye kadar  soğutma telinde bekletelim.
Afiyet olsun.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik güzel görünüyor .Havuc kekde cok nefis görünüyor.

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Nefis bir kurabiye olmuş. fotoğraflardan mükemmel olduğu belli oluyor.
Ben de eskiden yapardım. Hatırlattın, teşekkürler.sevgiler, Pırıl.

tarifküpü dedi ki...

Teşekkür ederim. Tavsiye ederim. Tadından hiç şüpheniz olmasın.

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzel olur ağızda dağılır
seninkilerde nefis olmuş canım ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Bayılıyorum bu kurabiyeye..
Henüz tarifini yazıp bloga koyamasam da en favorilerimden..
Cevizli de nefis gözüküyor,ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle..