26 Haziran 2016 Pazar

İZMİR KÖFTE

Yıllar önce almış olduğum bir Mutfak dergisinde görüp öğrenmiştim bu yemeğin yapılışını. O zaman böyle internet yemek  blogları falan da yok tabii. Tariflerin ya günlerde misafirden ya komşudan yada eş dosttan alındığı zamanlardı. Çok zaman geçmedi ama Teknolojideki bu hızlı ivme bazen başımı döndürmeye yetiyor. Ya sizin:)
MALZEMELER
Yarım kilo az yağlı kıyma(Ben löp etten çektirip hazırlatıyorum)
1 Orta boy rendelenmiş soğan
3 dilim bayat ufalanmış bayat ekmek veya 2 dolu yemek kaşığı galeta unu
1 Yumurta
2 Diş rendelenmiş sarımsak
Doğranmış maydanoz
1 Çay kaşığı kimyon, 1 Çay kaşığı kırmızı toz biber ve 1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı kekik ve damak tadına göre tuz
3-4 edet büyük boy patates
Yeşil biber
Sos için;
1  yemek kaşığı salça(Ben biber salçası kullandım)
3 adet orta boy domates
1 çorba kaşığı tereyağ
2-3 diş sarımsak,tuz
Yarım su bardağı sıcak su
Kızartmak için sıvı yağ

Köfte için gerekli tüm malzemeler bir kapta karıştıralım ve iyice yoğur elimizi hafif ıslatıp parmak kalınlığında köfteler hazırlayalım. Köfteleri ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında 1 saat kadar dinlendirelim.
Patatesleri soyup halka şeklinde dilimleyelim.
biberleri yıkayıp 3 veya 4 e bölelim.
Bir saat sonra köfteleri çıkartıp kızartalım.
tepsiye köfte patatesleri sırayla dizelim ve aralarına biber yerleştirelim.
Sos tenceresinde tereyağını eritelim. Sarımsakları dövüp  rendelenmiş domatesler ve salça  ile birlikte sos tenceresindeki tereyağına atalım. tüm sos malzemesini 2-3 dk kavurup su ve tuzu ekleyelim.
sosu tepsideki köfte ve patateslerin üzerine gezdirip 200 derecede ısınmış fırında patatesler pişene dek yaklaşık 50 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: