1 Temmuz 2016 Cuma

BÖĞÜRTLEN SOSLU CHEESCAKE

Canımcığımdan aldığım bir tarif aslında bu yılbaşında yapmama rağmen yayınlamayı unutmuşum. Tabii aradan geçen zaman zarfında tarifin yazıldığı kağıtta uçup gitmiş :( Tarif üç ayrı tarifin harmanlanım kendince ufak dokunuşlar yapılması ile oluşturulmuş. Kek tabanının yeri belli sevgili cenk
Tarifi yeniden alıp sizinle paylaşıyorum şimdi. Hem hafiffff... Hem meyvelizz..... Hem lezizzzz......

Kek tabanı
Cafefernandonun nobake mandalinalı cheescake te kullanılan tabanın aynı.
Aynen aktarıyorum.
1 + 2/3  su bardağı un
125 gr tereyağı, soğuk
1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
1/3 su bardağı şeker
1/8 çay kaşığı tuz
Hamurun hazırlamak için 23 cm’lik kelepçeli bir kalıbı hafifçe yağlayıp bir kenara ayıralım.
Bir rondoda un, şeker ve tuzu aralıklarla çalıştırarak karıştıralım.
Ardından küp küp kestiğimiz soğuk tereyağı parçalarını ekleyip yine sık aralıklarla çalıştırarak tereyağı parçaları irili ufaklı kum kıvamına gelene kadar devam edelim.
Bir adet yumurta ve bir adet yumurtanın sarısını da ekledikten sonra robotu birkaç kez çalıştıralım ve hamur bıçağın etrafına toplanmaya başladığı anda robotu durduralım. Hamuru çok fazla yoğurmadan bir top haline getirelim ve kalıbın tabanına koyalım. Ellerimizle bastırarak tabana ve kenarlara iyice yayalım (düzlemek için düz altlı bir bardak kullanılabilir) ve buzlukta 30 dakika dinlenmeye ve soğutmaya bırakalım.
Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayalım.
Cheesecake hamurunun tabanına bir çatalla ufak delikler açıp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25-30 dakika boyunca pişirelim (pişerken ara sıra göz atalım, eğer çatalla delinmesine rağmen tabanı kabarıyorsa fırında pişerken tekrar birkaç yerinden çatalla delelim). Kalıbı fırından çıkartıp soğumaya bırakalım.

Chees kısmı;
160-200 gr beyaz çikolata
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 bardak süt
400 gr labne peyniri (daha kalın bir cheese isterseniz 600-800 gr kullanılabilir)
3 yumurta
1/2 bardak toz şeker
1 paket süt kreması
1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Çikolata, tereyağı,sütü benmari usulü karıştırarak eritelim.
Ayrı bir yerde yumurta ve şekeri çırpalım.
Yumurtaları çikolataya ekleyip karıştıralım. ardından labne peynirini ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. son olarak kremayı da ekleyip yumuşak bir karışım elde edelim. Karıştırma kabımızı tezgahın üzerine vurarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayalım ki kekimiz pişerken çatlamasın.
Chees kısmı dolaptan çıkarttığımız Tabanın üzerine yayıp  170 derecede 55 dakika boyunca pişirelim (pişerken kabaran cheesecake soğudukça inecektir, korkmayın).
Fırından çıkardığımız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde  üzerine böğürtlen veya franboaz sosu dökelim.  
Franboaz/böğürtlen sos;
400 gr meyve
1 bardak vişne suyu (yok ise sadece su)
1 tatlı kaşığı nişasta
1/2 bardak şeker

Tüm sos malzemlereini bir sos tenceresine alıp bir yandan karıştırıp pişirelim. Dilerseniz bu halde blend edebilirsiniz.
Sosu pişen ve ılıyan cheesecake'in üzerine yayalım ve buzdolabında en az 8 saat soğumaya bırakalım.
Cheesecake buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır. Tabii kalır ise...
Afiyet olsun.


1 yorum:

tat yemek dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyor.